Yükleniyor...

Huzur Mah. Çamlıklar Cad. No:2/2 Sarıyer/İstanbul

0850 885 01 90

info@birlas.com.tr

Akü Nedir?

Birlas Garage Kaporta Boya

Kelime anlamına baktığımızda akümülatör kelimesinin kısaltılmışıdır akü. Biriktirici, toplayıcı, elektrik biriktiren anlamlarına gelir. İlk icadı ise 1860 senesini işaret ediyor. Fransız bilim insanı Gaston Plante ilk defa elektriği depolamanın yolunu bulmuş. Günümüzde ise oldukça gelişmiş hali kullanılıyor. Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak saklanıyor. Enerjiye ihtiyaç duyulduğunda da elektrik enerjisi olarak veriyor. Akünün devreye girebilmesi için tepkimeye girmesi sağlanır. Yeni nesil son teknolojiye sahip akü sistemleri geleneksel akü sistemlerine göre şarj-deşarj değişimleri konusunda oldukça avantajlı. Kurşun asit, nikel demir, nikel metal hidrür, nikel kadmiyum ve lityum-ıyon gibi birleşenler akü meydana gelir.

Akü Nerelerde Kullanılır?

Araçlarda çalıştırma, aydınlatma, ateşleme ve ana amacı olan araç motorunu çalıştırmak için akü kullanılır. Birçok alanda akü kullanılırken arabalarda kurşun-asit akü çeşidi kullanılır.

Akü Nasıl Çalışır?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek depolar. Tetiklendiğinde ise tekrar elektrik enerjisine dönüşür ve marş dinamosuna yönlendirir. Akünün yapısında pozitif ve negatif plak, seperatör, elektrolit ve akü kutusu bulunuyor. İçten yanmalı sistemde 12 voltluk elektrik verir. Bu akü çeşidinin içinde 6 adet her biri 2 volttan oluşan hücreler bulunur. Kurşundioksit içeren plakalar arasında kısa devre oluşmasın diye seperatör bulunur. Sistemin içinde bulunan elektrolit sıvısı ise bir kısmı su bir kısmı sülfürik asitten oluşur. Artı ve eksi plaklar sayesinde yüksek akıma çıkılır ve bir aracı kısa sürede çalıştırır. Bu çalıştırmadan sonra radyo, klima ve aydınlatma sistemi de arabada aktifleşir.

Akü Çeşitleri Nelerdir?

Akü metal cinslerine göre çeşitlere ayrılır. Kurşun-asit aküler en yaygın kullanılan akü çeşididir. Kendi içlerinde kuru ve sulu olarak ikiye ayrılır. Sulu aküler de kendi içinde farklılıklar barındırır. Starter veya SLI diye isimlendirilen tipte aküler arabalar için kullanılır. Araba için kullanılan aküler de kendi içinde tam kapalı ve buşonları açılabilen olarak iki sınıfta değerlendirilir. Açık ya da kapalı olması dışında iki akü de birbirinin aynısıdır.

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akünüzün bakımını belirli aralıklarda yaptırmanız gerekir. Bu süre aracı kullanma yoğunluğunuza göre farklılık gösterir. Ticari bir araç ise üç ayda bir ama yoğun kullanımı olmayan bir araç ise altı ayda bir akü bakımına girebilir. Akü bakımında öncelikle kutup başları kontrol edilir. Oksitlenme varsa onlar temizlenir. Sabitleme aparatı kontrol edilir. Akü sabit bir şekilde hareket eden aracın içinde durmalıdır. Açık sistemli bir akü modeline bakım yapılıyorsa içindeki elektrolit seviyesi kontrol edilir. Eksilme tespit edilirse saf su eklemesi yapılır. Kapalı akü sistemlerinde ise voltaj değerine bakılıp doluluk oranı tahmin edilir. Akü bakımı için Birlas Garage’dan yardım alınabilir.

Akü Neden Boşalır?

Akü motor çalıştırma dışında klima, farlar ve arabanın iç elektriği de çalıştırır. Ve araç seyir halinde olmadan uzun süre açık kalırsa akü bitebilir yani boşalır. Bunun dışında akünüzde bir arıza varsa ani bir şekilde boşalabilir.

Akü Lambası Neden Yanar?

Arabanızın kontağını çevirdikten bir süre sonra hala akü ışığı yanıyorsa akünüzde bir arıza olduğunu düşünebilirsiniz. Burada sorun akünün arabayla olan bağlantılarında ya da kendisinde sorun oluşmuş olabilir diyebiliriz. Kontağı çevirdiğinizde araba çalışmıyorsa yine sorun aküde olabilir. Araçlarda bir de V kayışı bulunur ve bu koptuğunda ya da gevşediğinde de akü ışığı yanabilir. Bu haldeyken aracı kullanmanız ya da trafiğe çıkmanız önerilmez. Araç kullanırken akü ışığınız yanarsa ve uzun süre geçmezse aracı kenara çekerek kontrollerini yapabilirsiniz.

Akü Nasıl Tamir Edilir?

Akünüz de sorun varsa ve ömrü dolmuşsa değiştirme yapılabilir. Akü değiştirme süreci aracın kullanma yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Akünüz iyi durumdaysa ve değiştirme süresi dolmamışsa tamirini yaptırabilirsiniz. Aküde çalışma sorunu varsa sebebi tespit edilir ve hızlıca tamir edilebilir. Tamir hizmetleri için Birlas Garage’dan randevu alıp aracınızı getirebilirsiniz. Birlas akünüzün hem bakımını hem tamirini hem de değiştirme işlemini gerçekleştirebilir.